Khamis, Julai 07, 2011

BAHASA KITA


BAHASA KITA
(baca bersama ruangan Sastera dalam BERITA HARIAN hari ini, 07 Julai 2011)

terima kasih Dr. Collins
belajar bahasa kami
bertutur bahasa kami
menegur tentang bahasa kami.

malunya aku ini
melihat dasar kepimpinan kami
tentang bahasa Melayu kami ini.

malunya aku ini
bila politikus kami
tanpa segan berbahasa Inggeris fasih
melebihi bahasa ibuanda sendiri
saat berkomentar dalam berita-berita
berbahasa kami.

ZULKIFLI BIN MOHAMED
Kemaman, Darul Iman
07 Julai 2011.

6 ulasan:

toyolkiut berkata...

kenapa bahasa ibunda kita tidak di aplikasikan dalam pelbagai bidang ye. matematik pun di ajar dalam bahasa lain.
pelik kan?
istilah bahasa kita tidak tepat dan tidak boleh diguna pakai ke?

Setiakasih berkata...

Salam.

Pedas, namun tak masih cukup.
Perlu demam 'Kuning'?

athirah berkata...

entah mungkin mereka merasakan bahasa kita ketinggalan zaman .

baca entri ini
http://athirahshariffudin.blogspot.com/2011/07/kau-kata-kau-sayangkan-bangsa-melayu.htmlso

ghost writer berkata...

sudah melihat pertandingan pidato bahasa melayu se-antarabangsa...?

mereka berusaha kita ketawa.

POSH76 berkata...

blogwalking

Tanpa Nama berkata...

Mohon maaf. Tumpang singgah sekejap untuk berita terbaek!

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi bersih yang konfirm tak skema (nak kata kool, poyo la pulak) “melawan atas jalan bukan hanya atas talian” + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau korang berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Korang boleh jugak download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook korang untuk publisiti yang lebih luas.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan korang yang kat online mahu pun kat offline!

Terima kaseh.

HAK CIPTA TERPELIHARA ZULKIFLI BIN MOHAMED

Hak cipta terpelihara ke atas semua karya yang termuat di dalam laman blog ini. Semua hasil karya ditulis dan dihasilkan sendiri oleh penulis laman blog ini, Zulkifli bin Mohamed. Tidak dibenarkan mengeluar, mengambil, menciplak atau mengulang mana-mana karya yang terkandung dalam laman blog ini dalam apa juga bentuk dan cara - sama ada secara elektronik, fotokopi dan sebagainya tanpa mendapat izin bertulis daripada penulis.

PUISI PALING BANYAK BACAANNYA OLEH UMUM